En tydlig integrationsstrategi är nyckeln till en effektiv och skalbar integrationsförmåga. Med integrationsförmåga menar vi inte bara den tekniska plattformen, utan även de mjuka aspekterna, såsom ansvarsfördelning, roller, kompetens och arbetsprocesser.

En genomarbetad strategi hjälper till att undvika personberoenden, minskar inlåsningseffekter till systemleverantörer och ser till att både intern personal och externa leverantörer får en tydlig väg att följa. Detta leder till både bättre kostnadskontroll och ett mer effektivt arbetssätt. En stark integrationsförmåga blir därmed en värdefull tillgång för verksamheten, som strategin boostar upp och möjliggör.

Med en integrationsstrategi får du:

  • En kartläggning av nuvarande system och integrationer.
  • Verksamhetens behov och framtida kravbild definierad.
  • En målbild för integrationsförmågan samt en vision för alla som arbetar med Integrationsområdet.
  • Fastställda teknikval och plattformsegenskaper genom att ett antal integrationsprinciper beslutas och tydliggörs.
  • Tydliga roller och ansvar för allt som rör integration inklusive incident- och förändringsprocesser.
  • En tydlig roadmap hur målen ska nås och hur integrationsförmågan ska byggas upp under kommande år.

Två vägar för systemintegration

När det gäller att implementera systemintegrationer, finns det två vägar att gå. Om ni låter systemleverantörerna integrera själva så sker integrationer genom script eller databasjobb, och ibland används integrationsmoduler som finns tillgängliga för olika system.

Varning! Dessa moduler behöver oftast anpassas efter kundens önskemål/krav. Det innebär att det införs speciell hantering och mappning av data. När sedan systemet ska uppdateras så påverkar detta dessa Integrationsjobb som byggts. Det innebär att integrationerna påverkas av systemet eller systemens livscykelhantering och det här är mycket kostsamt. Det kräver kompetens samt mycket tid vid varje systemuppdatering.

Om man istället implementerar en integrationsplattform, så ägs och förvaltas den av företaget som en långsiktig tillgång. Plattformen kan hanteras av en eller flera leverantörer, men ägandet bör finnas hos företaget. Integrationsplattformen implementeras med filosofin att inget system ska känna till eller anpassas efter andra system.

Största fördelarna med att implementera en integrationsplattform

  • Minskad komplexitet då system uppdateras utan påverkan på andra system eller integrationer.
  • Enklare att byta ett system helt och hållet.
  • Minskar beroendet av systemleverantörer och externa konsulter.
  • Förbättrad loggning och monitorering, vilket gör felsökning och övervakning enklare.
  • Använd data för att skapa BI-rapporter och affärsdata som öppnar nya affärsmöjligheter.
  • Exponering av data via API ger möjligheten att dela data med kunder, leverantörer och andra externa partners.

Att investera i en integrationsplattform och ha en tydlig strategi är en långsiktig lösning som gör verksamheten mer effektiv och kan öppna upp nya affärsmöjligheter. Genom att välja rätt väg för systemintegration får ni ett IT-landskap som är skalbart, hållbart och framtidssäkert.

Senast uppdaterad:
Publicerad:

Kristofer Andersen

VD

Läs också

En integrationspizza, tack!